Grzyby lecznicze - skondensowana moc natury
Ludzie od tysięcy lat czerpią z bogactw natury, aby wzmacniać swój organizm i chronić się przed skutkami chorób. Grzyby to szeroka grupa organizmów, która odgrywała w tym względzie zawsze istotną rolę: to dzięki nim dysponujemy antybiotykami. Grzyby lecznicze były istotnym elementem medycyny naturalnej, a obecne badania wskazują, że stosowanie ich w formie suplementacji może efektywnie poprawiać wydolność organizmu i wspierać zdrowie fizyczne oraz psychiczne.
Grzyby lecznicze: co to takiego?
Grzyby lecznicze, inaczej nazywane witalnymi, pochodzą głównie z Dalekiego Wschodu, czyli Japonii, Chin i Wietnamu. Ich właściwości znane są w tradycyjnej medycynie tego regionu od tysięcy lat. W ostatnich dziesięcioleciach obserwuje się zainteresowanie tymi grzybami ze strony zachodnich naukowców. Kolejne badania potwierdzają, że grzyby mogą istotnie przyspieszać rekonwalescencję, skracać przebieg chorób, a nawet niektórym zapobiegać.
Dzieje się tak głównie ze względu na wysoką zawartość beta-glukanów, które są związkami antyzapalnymi, stymulującymi naturalne zdolności układu immunologicznego. Grzyby wykazują działanie antyoksydacyjne, mogą pomagać utrzymać równowagę hormonalną oraz regulować poziom cukru we krwi. Prowadzone są badania na temat wpływu grzybów na rozmnażanie komórek nowotworowych — niektóre rodzaje lektyn, które produkowane są w grzybach, mogą zapobiegać podziałowi i namnażaniu się komórek rakowych.
Grzyby zaliczane są również do adaptogenów, czyli naturalnych produktów wspomagających organizm w walce ze stresem i redukujących skutki uboczne działania kortyzolu.
Na Ziemi istnieje ponad 2 tysiące jadalnych grzybów, które przynajmniej w pewnym zakresie zostały przebadane. Natomiast wszystkich grzybów jest prawdopodobnie nawet 5 milionów gatunków, z czego ok. 150 tysięcy jest znanych współczesnej nauce. Jak widać, potencjał jest olbrzymi i nic dziwnego, że ustalenia dotyczące tego niewielkiego wycinka świata grzybów sprawiają, że wciąż prowadzone są badania nad kolejnymi gatunkami.
Do najlepiej przebadanych grzybów zalicza się m.in. Reishi, Lion's Mane i Cordyceps. Wszystkie znajdziesz w naszym sklepie.
Lion's mane — soplówka jeżowata dla lepszej koncentracji
Lion's mane, którego nazwa polska brzmi soplówka jeżowata, to jeden z najpopularniejszych obecnie
grzybów witalnych. Jego najważniejszą właściwością jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy oraz zdolność do wspierania produkcji białka czynnika wzrostu nerwów i mieliny. Są one potrzebne do optymalnego funkcjonowania mózgu na poziomie neuronalnym. Lion's mane znacząco poprawia zdolności kognitywne, pomaga poprawić zdolność koncentracji i zmniejsza drażliwość.
Badania wykazują również, że regularne zażywanie lion's mane może pomóc zapobiegać rozpadowi pamięci krótkotrwałej i rozpoznawania wzrokowego, które zazwyczaj nasilają się z wiekiem.
Reishi — dla lepszego samopoczucia i odporności
Reishi, czyli lakownica żółtawa, to kolejny doskonale poznany grzyb witalny. Ten dość niepozornie wyglądający grzyb jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych, ze szczególnym uwzględnieniem żelaza, witamin z grupy B i selenu. Podobnie jak lion's mane, wykazuje działanie antyoksydacyjne. Może znacząco wspomagać układ immunologiczny, a nawet pomagać zwalczać komórki nowotworowe. Jest adaptogenem regulującym działanie organizmu poddawanemu stresowi, może redukować niepokój, dodawać energii i poprawiać samopoczucie. Reishi jest grzybem polecanym jako wsparcie terapii zaburzeń nastroju, w tym depresji.
Cordyceps — adaptogen walczący z wirusami
Szczególnie ceniony za właściwości adaptogenne, Cordyceps militaris pomaga organizmowi w radzeniu sobie ze stresem, poprawiając jego odporność na czynniki wywołujące wyrzuty kortyzolu i dopaminy. Dodatkowo może wpływać na poprawę wydolności fizycznej i wytrzymałości, działając pobudzająco i energetyzująco.
Liczne badania potwierdziły, że grzyb ten wykazuje silne działanie antybakteryjne i antywirusowe - ma zdolność do rozkładania łańuchca DNA i RNA wirusów (np. wirusa HIV), co prowadzi do ich rozpadu i śmierci. Z dużym prawdopodobieństwem Cordyceps może pomagać zmniejszać skupiska tkanek nowotworowych i hamować syntezę białek w komórkach rakowych.
Tradycyjnie Cordyceps stosowany jest w medycynie wschodu do pobudzania libido, poprawy płodności i zwiększania potencji.
Shiitake — dla młodości i odporności
Shiitake, w przeciwieństwie do pozostałych grzybów, ma nie tylko działanie prozdrowotne, ale również sprawdza się w kuchni. Shiitake bardzo dobrze smakują i są jednym z kluczowych dodatków do wielu potraw dalekiego wschodu. Shiitake obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesteroli, a także wykazuje działanie przeciwzapalne i poprawiające działanie układu immunologicznego. Jest nazywany „grzybem młodości”, któremu przypisuje się wspaniały wygląd i zachowywanie jasności umysłu u Japończyków do późnych dekad życia.
Chaga — nie tylko dla żołądka
Chaga, czyli błyskoporek podkorowy, to jeden z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów, doskonale znany na terenach dzisiejszej Rosji. Skutecznie obniża on poziom cholesteroli we krwi, a dodatkowo może zmniejszać namnażanie się komórek rakowych. W tradycyjnej medycynie sięga się po niego głównie przy problemach pokarmowych, takich jak wrzody żołądka, zapalenie błony śluzowej żołądka czy niestrawność. Badania dowodzą, że może również zmniejszać zmęczenie i polepszać odporność na stres.
To tylko wąski wycinek możliwości, jakie dają grzyby lecznicze. Obecnie dostępne są w wygodnej formie suplementów diety — kapsułek, tabletek oraz wyciągów sprzedawanych w zakraplaczach. Sięgając po preparaty z grzybami warto skonsultować się z lekarzem celem ustalenia, czy nie będą one wchodzić w reakcje z zażywanymi regularnie lekami i czy nie ma przeciwwskazań do ich stosowania w naszym przypadku.